Volgens Assuralia gaat 3 tot 6 procent van de premies voor autoverzekeringen nu naar fraudeurs. 

Georganiseerde fraude met autopolissen kost de Belgische verzekeraars jaarlijks 120 tot 240 miljoen euro. Met een centraal beheerde schadedatabank wil de sector dat bedrag aanzienlijk verlagen.

De nieuwe databank die de sectorvereniging Assuralia samen met de antifraudeorganisatie Alfa Belgium ontwikkelde, verzamelt vanaf februari alle gegevens van auto-ongevallen die worden aangegeven bij de Belgische verzekeraars.

'Bijna alle gegevens die op zo'n schadeaangifte staan, zijn voortaan in die databank terug te vinden', zegt Dirk Vanderschrick, de topman van Belfius Verzekeringen, die bij Assuralia de commissie voorzit die zich over fraudezaken buigt. 'Als een verzekeraar een verzekeringsnummer of het chassisnummer van een wagen ingeeft, kan hij te weten komen of ook andere verzekeraars recent contact hebben gehad met die persoon of een schadegeval met dat voertuig hadden.'

Botsen op de parkeerplaats

De centrale gegevensbank moet verzekeraars helpen eventuele fraude sneller op het spoor te komen. Geen overbodige luxe, want volgens cijfers van de Europese koepelorganisatie voor verzekeraars zou 5 tot 10 procent van de aangiftes die worden gedaan frauduleus zijn.

Een Nederlands koppel dat afgelopen zomer werd gearresteerd, zou met onterecht ingediende schadeclaims voor 80 ongevallen 180.000 euro hebben opgestreken voor een van hun verzekeraars fraude begon te vermoeden.

 

Vooral autoverzekeringen blijken een dankbaar instrument voor georganiseerde fraude. Afgelopen zomer werd in het Nederlandse Den Bosch een koppel gearresteerd dat zowel in Nederland als in België zo veel mogelijk ongelukken veroorzaakte op parkeerplaatsen om daarna de schade te claimen bij zijn verzekeraar. Het koppel zou met onterecht ingediende schadeclaims voor 80 ongevallen 180.000 euro hebben opgestreken voor een van hun verzekeraars fraude begon te vermoeden.

bron: tijd.be

 

 

 

 

Afbeelding verwijderd.